Card image cap
Toetsen en beoordelen: Ken je leerling

24 mei 2022, door Harrie van de Ven

Optimus-bestuurder Harrie van de Ven schrijft over de nieuwe publicatie "ken je leerling". Kennis van zaken over toetsen en beoordelen

Lees meer
Card image cap
Kansengelijkheid

8 december 2020, door Harrie van de Ven

Visie op kansengelijkheid door bestuurder Harrie van de Ven, naar aanleiding van het tv-programma Klassen.

Lees meer
Card image cap
Voor de burger van later

26 oktober 2020, door Harrie van de Ven

Bestuurder Harrie van de Ven blikt terug op het onderwijs in de coronatijd en beschrijft wat hij belangrijk vindt voor de toekomst van het onderwijs.

Lees meer
Card image cap
Durf te denken, sapere aude!

24 januari 2020, door Harrie van de Ven

Pisa is een grootschalig, internationaal, vergelijkend onderzoek, dat de kennis en kunde van vijftienjarigen meet. Doel van dit onderzoek is na te gaan hoe jongeren in de verschillende landen zijn voorbereid op hun rol van zelfstandig burger. Recentelijk kwam het Pisa-onderzoek over het jaar 2018 uit. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat het niveau van lezen en taal van de Nederlandse jeugd dalend is. De resultaten die over jaargang 2018 zichtbaar zijn gemaakt liegen er niet om. Ze laten zien dat een kwart van de Nederlandse tieners over onvoldoende leesvaardigheid beschikt.

Lees meer
Card image cap
‘Een anti-pest-coördinator, is dat een apparaat?’

8 oktober 2019, door Harrie van de Ven

Optimus-bestuurder Harrie van de Ven zou de bestuurders des lands graag eens meenemen de scholen in, zodat ze net als het CvB kunnen zien hoe prachtig het is, maar hoe nijpend de tekorten zijn.

Lees meer
Card image cap
Krachtige kennis*

18 juni 2019, door Harrie van de Ven

Een uiteenzetting over kansenongelijkheid en krachtige kennis. Visie op onderwijs door Optimus-bestuurder Harrie van de Ven.

Lees meer
Card image cap
Onderwijs en voetbal

19 april 2019, door Harrie van de Ven

Als het onderwijs zich meer zou gedragen als voetbal, dan valt er meer te winnen. Bestuurder Harrie van de Ven analyseert en verbindt onderwijs en voetbal.

Lees meer
Card image cap
Onderwijs, maatschappij en economie.

18 maart 2019, door Harrie van de Ven

Ik heb veel mogen zien en ervaren in het onderwijs. Ik heb echter in mijn hele onderwijscarrière nog nooit een grotere kwaliteitsdreiging voor het onderwijs waargenomen dan die nu te zien in ons land.

Lees meer
Card image cap
Gedrag en gezag

4 februari 2019, door Harrie van de Ven

Regelmatig komen in de media verhalen terug over grensoverschrijdend gedrag waar het onderwijs in ons land mee geconfronteerd wordt. Directeur Harrie van de Ven geeft graag zijn visie.

Lees meer