Card image cap
Krachtige kennis*

18 juni 2019, door Harrie van de Ven

Een uiteenzetting over kansenngelijkheid en krachtige kennis. Visie op onderwijs door Optimus-bestuurder Harrie van de Ven.

Lees meer
Card image cap
Onderwijs en voetbal

19 april 2019, door Harrie van de Ven

Als het onderwijs zich meer zou gedragen als voebal, dan valt er meer te winnen. Bestuurder Harrie van de Ven analyseert en verbindt onderwijs en voetbal.

Lees meer
Card image cap
Onderwijs, maatschappij en economie.

18 maart 2019, door Harrie van de Ven

Ik heb veel mogen zien en ervaren in het onderwijs. Ik heb echter in mijn hele onderwijscarrière nog nooit een grotere kwaliteitsdreiging voor het onderwijs waargenomen dan die nu te zien in ons land.

Lees meer
Card image cap
Gedrag en gezag

4 februari 2019, door Harrie van de Ven

Regelmatig komen in de media verhalen terug over grensoverschrijdend gedrag waar het onderwijs in ons land mee geconfronteerd wordt. Directeur Harrie van de Ven geeft graag zijn visie.

Lees meer
Card image cap
De virtuele leraar

6 december 2018, door Harrie van de Ven

Laatst stond in de dagbladen van de Persgroep een artikel waarin een bestuurder uit het Primair Onderwijs een in zijn ogen goede oplossingsrichting introduceerde voor het lerarentekort. Het zou aldus deze bestuurder goed zijn als er in het onderwijs gebruik gemaakt zou gaan worden van een virtuele leraar. Wat een leraar is weten we wel. Maar het begrip virtueel is wat lastiger. Virtueel is een bijvoeglijk naamwoord dat betrekking heeft op zaken die niet tastbaar zijn, maar slechts denkbeeldig of digitaal bestaan. Anders gezegd: het voorstel van de bestuurder gaat over het inzetten van een soort Avatars ten behoeve het leren van kinderen.

Lees meer
Card image cap
Verwachtingen

31 oktober 2018, door Harrie van de Ven

De schoolbezoeken aan de 31 scholen van Optimus zijn weer achter de rug. We hebben vele dagen over onderwijs gesproken met leraren, leerlingen, schoolleiders, Interne begeleiders en ouders. Wij krijgen als college van bestuur tijdens een schoolbezoek van een volledige dag een heel goed beeld van wat er in de school leeft, waar de school intensief aan werkt, wat kinderen, leraren en ouders bezighoudt.

Lees meer
Card image cap
Over de kwaliteit van onderwijs

26 september 2018, door Harrie van de Ven

Het is uiteraard een open deur. Maar volgens mij kan niet genoeg benadrukt worden dat het basisonderwijs van het grootste belang is voor kinderen, hun ouders/verzorgers en de samenleving. De basis die daar gelegd wordt heeft grote invloed op de ontplooiing van jonge mensen, maar heeft ook grote invloed op de toekomstige ontwikkeling van ons land als economische speler en onze rol in de wereld.

Lees meer
Card image cap
Thumos

28 augustus 2018, door Harrie van de Ven

De zomervakantie is voorbij. De kinderen en de teams zijn gelukkig weer gezond en wel teruggekeerd op de scholen. De scholen en de klaslokalen zien er fris en fleurig uit. Een nieuw schooljaar staat voor de deur.

Lees meer
Card image cap
Over de groei van kinderen……..Een traag groeiende boom kan ook de hoogste worden.

25 juni 2018, door Harrie van de Ven

Ik schreef voor het juninummer van het blad ‘Van twaalf tot achttien’ een bijdrage waarin ik inging op een quote van Jelle Jolles: ‘Een traag groeiende boom kan ook de hoogste worden’ Deze blog gaat daar nader op in.

Lees meer