Coachen met beelden

4 september 2018 om 10:00 - 12:00

Intern begeleiders bezoeken regelmatig de klas en zien veel. Aanleiding voor een klasbezoek kan een hulpvraag of ontwikkelpunt van de leerkracht zijn zoals; Hoe kan ik een leerling begeleiden met moeilijk gedrag? Hoe zorg ik voor een goede sfeer in mijn klas? Hoe zorg ik voor een goede instructie?

Graag wil je de leerkracht begeleiden en ondersteunen. Met de IPad kun je korte opnames maken en deze beelden met de leerkracht bespreken. De leerkracht krijgt daardoor letterlijk meer zicht op het handelen in de klas. Door reflectieve vragen te stellen komt bewustwording op gang. Het gaat erom dat de leerkracht zelf ziet wat er gebeurt en dat de leerkracht stilstaat bij het eigen gedrag. (Wat doe ik? Hoe doe ik dat? Wil ik dat ook op deze manier? Wat is het effect van mijn handelen?) Als intern begeleider wil je een positieve en gelijkwaardige partner zijn in het gesprek met de leerkracht waarbij je oplossingsgerichte vragen stelt. Tijdens de bijeenkomsten over ’Coachen met beelden’ wordt de theorie met de praktijk verweven. In de eerste bijeenkomst levert Marjo van Hulten input op het gebied van begeleiderscommunicatie en oplossingsgerichte interventies. In de volgende bijeenkomsten oefenen we met deze vaardigheden door samen naar de beelden te kijken die door jullie zijn opgenomen in jullie praktijkcontext. We oefenen en bespreken welke vragen bij deze beelden gesteld kunnen worden. Tijdens de derde bijeenkomst gaan we samen met Marjo van Hulten nog een stapje verder met de inhouden van de eerste bijeenkomst waarna we met deze inhouden weer praktisch aan de slag gaan in de vierde bijeenkomst.

DOEL

Intern Begeleiders leren om krachtige, oplossingsgerichte interventies in te zetten bij het coachen met beeld van leerkrachten waarbij de eigen beelden van de internbegeleiders uitgangspunt vormen voor intervisie.

Locatie

Campus Grave West
Burgemeester Ficqlaan 4
Grave, 5361AX

Routebeschrijving

Geef het door