De wereld als leeromgeving

Vrijdag 20 mei liep een groep leraren van basisschool De Akkerwinde uit Vianen met een tablet over de HAN-campus in Nijmegen. Ze speurden met hun tablet naar opdrachten. Het ene moment gaven ze antwoord op meerkeuzevragen, bij de volgende opdracht maakten ze weer foto’s. De leraren verkenden met de app tour-to-do hoe je mobiele apparaten kunt inzetten in je onderwijs. Met de nieuwste ontwikkelingen in techniek hoeft leren niet perse meer in het klaslokaal plaats te vinden, maar kan het ook daar buiten. Het arrangement Naar buiten met ict wat ze deden is gericht op het mobiel gebruik van ict.

Binnenkort maakt de ict-er van de Akkerwinde samen met de leraren en specialisten van iXperium Nijmegen een speurtocht voor het schoolkamp van groep 7/8. We zijn benieuwd wat de leerlingen er van vinden om een digitale speurtocht te doen tijdens hun kamp. De leraren vonden het zelf in ieder geval erg leuk om op deze manier een speurtocht te doen.

IMG_6645
Na de buitenopdracht ging het team aan de slag in iXperium Nijmegen. Ze verkenden de mogelijkheden van Osmo, green screen, prowise, robotica (meet Edison), programmeren (hour of code en codecombat) en embodied learning (Jumpido). Veel leraren waren al een keer met hun klas in het iXperium Nijmegen geweest. Vandaag was het complete team van leraren in het iXperium. Met het team gaan ze nu verder en onderzoeken ze hoe ze het onderwijs ict-rijk kunnen maken.

Nancy Brugman, directeur van de Akkerwinde, is enthousiast over de mogelijkheden bij het iXperium. Leraren en leerlingen kunnen zo laagdrempelig kennis maken met verschillende apps en tools. Ze merkt ook dat leerlingen enthousiast reageren op de ict-rijke lessen met bijvoorbeeld robotica en programmeren. De leerlingen gaan dan ook thuis nog door met hun opdrachten. En soms zijn ze dan na het weekend verder dan hun leraar. Dan kan de leraar weer leren van de leerling, hoe mooi is dat.

Auteur: Justine van den Berg iXperium Nijmegen

Deel dit artikel