Een mooie dag!


In de klimwand hangen, abseilen uit een helikopter, een dramaworkshop volgen, een kunstwerk ontwerpen, streetdansen, omgaan met sociale media en films maken. Dit is zomaar een greep uit de workshops die meer dan 500 Optimusmedewerkers volgden op 5 oktober. De dag van de leraar werd gevierd en ook het tienjarig bestaan van Optimus en de lancering van het nieuwe koersplan.

Het was een bruisende ontmoeting van collega’s. In de middag werden alle creaties en prestaties getoond in een wervelende show waaraan iedereen meedeed. Daar waren ook een aantal kidzreporters bij aanwezig. Zij ontvingen als eersten het koersplan wereldonderwijs!

Collega’s hebben genoten van de ontmoeting, van de creatieve activiteiten, van de expressie en elkaars talenten. Alles werd gekoppeld aan de 6 beloften die Optimus in het nieuwe koersplan heeft opgenomen. We kunnen terugkijken op een prachtige dag. Een dag waarin veel gemaakt is, veel uitgebeeld, veel verbeeld en veel betrokkenheid gevoeld. De flow was er. Het eigenaarschap en de motivatie waren goed. De werkvormen waren activerend, uitdagend en de sfeer was uitermate veilig. Wat was dit een mooie en leerzame onderwijsdag.

Een dag waarin de professionele leergemeenschap weer hechter geworden is. Een dag zonder afgebakende cognitieve inhoudelijkheid. Het ging meer om creatieve en cultuur- educatieve kwalificatie, om  socialisatie en persoonsvorming.  Misschien wel op de wijze die John Dewey 100 jaar geleden al propageerde. En… waren de opbrengsten op orde? Ik denk het wel. Dat gaan we zien tijdens de realisatie van Wereldonderwijs! Morgen, volgende week en de jaren daarna.

Over de auteur

Harrie van de Ven (1958, Helmond) is zijn loopbaan lang werkzaam in het onderwijs. Hij startte ooit als leraar op de basisschool. Harrie studeerde Pedagogiek en Onderwijskunde. Na een periode in de basisschool werkte hij ondermeer als procesmanager Weer Samen Naar School, Consultant en Trainer, directeur Magistrum, directeur Fontys Hogeschool Kind en Educatie, waarin ondermeer de 5 Fontyspabo’s zijn ondergebracht. Sinds september 2015 werkt Harrie weer in het basisonderwijs als bestuursvoorzitter van Optimus Primair Onderwijs. Circa elke twee weken is de nieuwe blogpost ook te volgen op Twitter.

Deel dit artikel