Enthousiaste reacties van kinderen bij de opening van de Bibliotheek op School op de Zevensprong

De Zevensprong als eerste school in Cuijk een Bibliotheek op School

 In 2012 en 2013 introduceert BiblioPlus de Bibliotheek op School (BoS) op alle scholen in de regio Land van Cuijk en Noord-Limburg. Basisschool de Zevensprong is de eerste school in de gemeente Cuijk waar de Bibliotheek op School werkelijkheid wordt. Na de zomervakantie kunnen de kinderen boeken lenen in hun eigen bibliotheek.

Wat is de Bibliotheek op School?

Met de Bibliotheek op School brengt BiblioPlus een actuele boekencollectie in de dagelijkse omgeving van kinderen en wordt aan iedere school een leesconsulent verbonden. Ook boeken voor baby’s en peuters zijn onderdeel van de collectie. De Bibliotheek op School is een samenwerking tussen de basisschool en BiblioPlus.

Een prikkelende leesomgeving dicht bij het kind

Zowel de school als de bibliotheek weten het maar al te goed: veel lezen leidt tot een grotere taalvaardigheid en een flink voordeel tijdens de (school)loopbaan. De beste manier om kinderen te stimuleren tot lezen is een rijke leesomgeving met deskundige hulp van volwassenen dichtbij het kind. De Zevensprong heeft lezen hoog in het vaandel staan, en ziet de Bibliotheek op School als een uitgelezen mogelijkheid om de leesomgeving van hun leerlingen te verrijken.

De Zevensprong eerste Cuijkse school met BoS

De Zevensprong had al een uitgebreide schoolcollectie, die net als bij BiblioPlus in werelden ingedeeld is en frontaal gepresenteerd in zelf gebouwde kasten. De Bibliotheek op School is voor hen dus niet zozeer een verandering maar een aanvulling. Directeur Wim Spijkerboer verwelkomt de BoS dan ook met open armen. “Deze boeken zullen door de kinderen verslonden worden. Er komen een hoop leeskilometers bij als de kinderen meer thuis gaan lezen en/of als ouders meer gaan voorlezen. Dit brengt het algehele leesniveau naar een hoger plan!”

De officiële opening

De nieuwe bibliotheek is op 18 augustus geopend na een kort woordje van Wim Spijkerboer en de directeur van Biblioplus. Vervolgens heeft Britt Toussaint, verkleed als boom, het lintje doorgezaagd. De kinderen stonden de popelen om een boek te lenen. Er was een ware run op de boeken “Het leven van een looser”. Dalibor was de eerste gelukkige die een boek mocht lenen. Lekker thuis of op school een boek lezen die pas echt hip en heel up-to-date zijn.

Beheer en openingstijden

Voor alsnog is de Bieb alleen geopend op donderdag van 13.00-17.00 uur. Maar dat zal snel uitgebreid worden, omdat we een enthousiaste groep vrijwilligers hebben kunnen vinden die het beheer (uitleen en inname) op zich gaan nemen. Diana Klomp zal de praktische coördinatie hiervan op zich nemen. Het team vrijwilligers wordt inhoudelijk ondersteund door onze leesconsulent van Biblioplus Nienke Oldenhuis.

De bieb is ook toegankelijk voor ouders van peuters. Er is aanbod voor 0-12 jarigen.

Deel dit artikel