‘Leer ze lezen!’: nieuw boek over effectief leesonderwijs

28 januari 2021

Bijna een kwart van de Nederlandse 15-jarigen heeft moeite met eenvoudige teksten. Maar hoe geef je vanaf de start op de basisschool effectief leesonderwijs? Het nieuwe boek ‘Leer ze lezen!’ biedt handvatten voor het verzorgen van goed leesonderwijs. Dankzij financiële steun van acht schoolbesturen, een hogeschool, vakblad Didactief en de PO-Raad is de digitale versie van ‘Leer ze lezen!’ nu voor iedereen gratis beschikbaar.

‘Leer ze lezen!’ is op woensdagmiddag 27 januari, onder belangstelling van zo’n 250 leraren, bestuurders en andere onderwijsprofessionals, gelanceerd.

Harrie van de Ven, voorzitter College van Bestuur, overhandigde het eerste exemplaar aan Erinn Niezing, één van de leraren van Optimus.
Niezing: "Ik heb al een inkijkje mogen hebben. En wat ik mooi vind, is de combinatie met eerdere boeken die uit dit initiatief zijn ontstaan. Ik noem bijvoorbeeld convergent differentiëren, uit het boek ‘Werk maken van Gelijke Kansen’, daar wordt in dit boek op verder gegaan. Ook de combinatie tussen theorie en praktijk vind ik heel sterk. Zo maak ik in mijn eigen klas gebruik van leesmaatjes. Ik koppel de sterke lezers aan de zwakkere lezers. Hierdoor pas ik mijn lesdoel niet aan, maar wel de manier waarop ik de les aanbied."

Klik hier voor het gehele artikel.


Geef het door