‘Leerlingen in het basisonderwijs hebben meer rolmodellen nodig’

Bestuursvoorzitter Optimus, Harrie van de Ven, te gast bij Omroep Brabant.

Er zijn in Nederland bijna zes keer zoveel juffrouwen als meesters. Harrie van de Ven van Optimus Primair Onderwijs zou dit graag anders zien: “We zien dat mannen gevoeliger zijn voor prestige, plezier en poen. Hierdoor kiezen ze minder snel voor een baan in het basisonderwijs.”

De ChristenUnie lanceerde vandaag een plan: “Meer kerels voor de klas.” Harrie Van de Ven, voorzitter van het College van Bestuur van Optimus Primair Onderwijs, heeft 32 basisscholen onder zich. “Als je meer mannen voor de klas hebt staan, hebben leerlingen meer kans op ‘explorerend’ leren, dat is onder meer dingen uit elkaar halen.”

Rolmodel
Volgens Van de Ven is het onderwijs in Nederland prima. “We zitten in de top-10 van de wereld op onderwijsgebied, daar zit het probleem niet. Maar kinderen hebben een rolmodel nodig. Ze moeten zich kunnen identificeren met de leraar die voor de klas staat.”

Er is volgens Van de Ven ook een lichtpuntje: “De instroom van mannen op de Fontys Pabo’s is dit jaar al ruim dertig procent, dus het is al flink gestegen en in de toekomst wordt het beter.”

Deel dit artikel