Lunteren, elkaar inspireren

Ook dit jaar kwamen in Lunteren leerkrachten, IB-ers, bestuurders, schoolleiders, stafmedewerkers en sectororganisaties bij elkaar om over onderwijs en kwaliteit te spreken.

De opening door Mirko Noordegraaf en Edith Hooge was inspirerend. Zij vertelden over de resultaten van hun onderzoek naar professioneel vermogen van leerkrachten en naar bestuurlijk vermogen.

Leraren die werken in teams, gebruikmaken van netwerken en zich blijven scholen, staan professioneel sterker in hun schoenen. Hoe meer leraren beschikken over dit professioneel vermogen, hoe beter dat is voor de onderwijskwaliteit van de school. Leerkrachten kiezen niet voor de slachtofferrol, maar zijn vitaal en in balans. Het bestuurlijk vermogen heeft betrekking op het samenspel tussen bestuurders, directeuren en staf. Deze bestuurlijke gemeenschap is van belang voor de ontwikkeling van het professioneel vermogen van leerkrachten. Daarbij werd opgemerkt dat bestuurders het verschil maken door mensen te verbinden en hen inhoudelijk op een lijn te krijgen. De schoolleiders zijn daarbij een cruciale schakel.

Na deze opening die werd afgesloten door een persoonlijke column van de voormalig leerkracht van het jaar Tingue Klapwijk, verspreidde ieder zich over de workshops. De ervaringen in de workshops zijn verschillend van aard. We nemen mee wat interessant is voor de eigen praktijk en delen op deze manier de informatie.

En natuurlijk is Lunteren ook de plaats van ontmoeting. Jack, Lieke, Gerry en Ingrid kijken terug op een interessante dag.

Deel dit artikel