Noodgebouwen en corona maken eerste schooldag in Herpen extra bijzonder

27 augustus 2020

Dit artikel is afkomstig uit het Brabants Dagblad

HERPEN - Op 't Schrijverke in Herpen is het deze maandagmorgen driedubbel wennen. Aan de eerste schooldag na de vakantie, aan de nieuwe coronamaatregelen en dan ook nog eens aan een nieuwe locatie. 

Heel eerlijk gezegd had ze haar verjaardag liever in de vakantie gevierd. Maar zo op de eerste schooldag heeft het ook wel wat bijzonders, geeft Soleil uit groep 2-3A toe. Aan de jarige job de eer om het nieuwe schooljaar deze maandagmorgen letterlijk en figuurlijk in te luiden. Van bovenop een picknicktafel zwaait ze enthousiast heen en weer met een ouderwetse schoolbel. 

Ruimte genoeg 

,,Ik vind het reuze meevallen”, zegt juf Anne de Vet zodra haar leerlingen over de eerste opwinding heen zijn en rustig in een kring zitten. ,,Bij van die noodlokalen ben je toch bang dat het te klein is. Of te heet, zo vlak na de hittegolf. Maar dat is gelukkig niet het geval. Hier houden we het wel een jaartje uit met elkaar.” 
 
De jonge leerkracht heeft een spatscherm in haar bureau liggen om veilig les te kunnen geven. Dat schept wat minder afstand dan een mondkapje, is het idee. Toch twijfelt de juf of ze het hulpmiddel - dat leraren naar eigen inzicht mogen gebruiken - veel zal opzetten. ,,Het contact is niet te voorkomen. Net was een leerling bang en pakte ze mijn hand. Zo meteen moet ik losse veters vastmaken, dat gaat ook niet op afstand. Maar toch merk je dat er in een paar maanden al veel veranderd is. Kinderen leren thuis ook dat ze niet zomaar mogen knuffelen en hun handen moeten 

Frisse lucht 

Voor dat laatste krijgt het tijdelijke onderkomen zelfs een heuse wasstraat. Een docent hoeft maar op de knop te drukken en veertien kinderen kunnen na het buitenspelen tegelijkertijd hun handen wassen. De gebouwen hebben bovendien veel betere ventilatie dan het oude Schrijverke. Met wel elf roosters voor frisse lucht per lokaal. 
 
Ouders moeten hun kroost bij de poort achterlaten. De eerste paar dagen leidt een echte handhaver van de gemeente het halen en brengen in goede banen. Toch zijn de noodzakelijke aanpassingen volgens de meeste docenten overzichtelijker dan afgelopen mei, toen de leerlingen net na de eerste piek voor het eerst weer in halve klassen naar school mochten. Nu hebben zowel leerlingen als leraren bovendien ook veel meer ervaring met het aangepaste onderwijs. 

Volwaardig schoolplein 

Ook buiten de school gaan de leerlingen er op vooruit. Wat een paar maanden terug nog een braakliggend terrein was, is nu omgetoverd tot een volwaardig schoolplein met doelen en een zandbak. In de loop van de ochtend verrijzen er zelfs springkussens in de vorm van een verhuiswagen en een verhuisdoos om het begin van het schooljaar te vieren. 

,,Ik heb mijn klasgenootjes erg gemist”, bekent Joey. ,,Gelukkig heb ik er tijdens het Indianenkamp al wat gezien, maar dat is toch niet hetzelfde.” De mondige kleuter weet zijn weg op de nieuwe school al na een paar minuten te vinden. Stiekem kijkt hij zelfs al uit naar december, wanneer het zijn beurt is om zes kaarsjes uit te blazen. ,,Misschien mag ik dan ook wel met die schoolbel zwaaien.” 

 

 


Geef het door