Op de schouders van reuzen

17 december 2018

In 1675 schreef de beroemde Isaac Newton in een brief aan een collega: ‘Als ik verder heb gekeken dan anderen, dan was dit doordat ik op de schouders van reuzen stond.’ Newton gaf daarmee aan dat de wetenschap vooruitgang boekt door te bouwen op eerdere ontdekkingen  van anderen.

Onderwijsprofessionals in de scholen werken vanuit waarden, eerder opgedane ervaring en state of the art kennis uit verschillende disciplines zoals Pedagogiek, Onderwijskunde en Psychologie.  Professor Paul Kirschner schreef samen met twee onderwijsonderzoekers van de universiteit Utrecht het boek ‘Op de schouders van reuzen’. Dit boek bespreekt een aantal doorbekende wetenschappelijke publicaties , met name uit de leerpsychologie.  Daarmee maken de auteurs  helder welke kennis uit hun vak expliciet bruikbaar kan zijn  in de klas.

Optimus heeft samen met 10 andere schoolbesturen, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de PO-Raad, de publicatie mede mogelijk gemaakt en stelde deze week  het boek vrijblijvend beschikbaar voor al haar leraren en directeuren. In het boek worden leraren geïnterviewd over thema’s als breinleren, feedback geven, zelfsturing bevorderen en versterken van instructie. Vier leraren van Optimus hebben hieraan hun waardevolle bijdrage geleverd.

 

Fijne feestdagen en een goed nieuwjaar toegewenst.

Wij wensen alle kinderen, ouders/verzorgers, teams en andere bij Optimus betrokkenen een mooi kerstfeest, een fijne jaarwisseling en een vredevol nieuw jaar toe.  Wij danken iedereen voor de bijzonder goede samenwerking waardoor Optimus ook in 2018 haar Wereldonderwijs kon realiseren.

Michel van den Berg
Harrie van de Ven

Wereldonderwijs!


Geef het door