Plusklassen krijgen gastles van Robbert Dijkgraaf

Het zal je maar gebeuren: als acht-, negen- of tienjarige les krijgen van Robbert Dijkgraaf. De twee plusklassen met hoogbegaafden uit de groepen 6 en 7 van OPTIMUS Primair Onderwijs werden hiervoor ontvangen op de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschap (KNAW). Juffrouw Lieke won deze gastles voor haar klas in de stand van OCW, DUO en de Inspectie op de NOT 2011.

Terwijl alle leerlingen in de Rembrandtzaal nog heerlijk genieten van een glaasje prik, heet Robbert alle kinderen van harte welkom. Heel kort vertelt hij iets over de geschiedenis van het gebouw, de familie Trip, de zaal waar de leerlingen zijn en over de ‘Oude vergaderzaal’ waar de gastles wordt gegeven.

De klas heeft zich goed voorbereid. De leerlingen hebben gekeken naar een aflevering van DWDD met Robbert Dijkgraaf en Erik van der Boom, een hoogbegaafde leerling van 13 jaar die de strijd aangaat met de Kwantumtheorie van Einstein. Ook hebben alle leerlingen de website ‘Proefjes’ bezocht en zelf alvast wat proefjes uitgevoerd.

Ook de gastles begon met een proefje. Een boterhamzakje gevuld met water, een aansteker en een proefkonijn liggend op de grond. Kan er een gat in het zakje met water gebrand worden? Vervolgens ging de les over de allerkleinste deeltjes ‘atomen’. Die werden weer vergeleken met hagelslagkorrels. Hoeveel korrels hagelslag heb je nodig om je boterham te beleggen? En uit hoeveel nullen bestaat een quadriljoen? Of wat is googol? De hele gastles door waren er vingers in de lucht. Want vragen hadden ze en veel. Over de materie die in de les werd behandeld maar op het einde ook over Robbert zelf.

Bent u ook hoogbegaafd? Wat is uw IQ? Had u veel vrienden toen u op school zat? Hebt u ooit een formule bedacht? En hebt u ooit een prijs gewonnen? En natuurlijk de vraag waarom vindt u natuurkunde zo leuk? “Natuurkunde vond ik vroeger al het leukste vak. Natuurkunde was voor mij alsof ik iedere dag de lekkerste toetjes kon eten.”, aldus Robbert Dijkgraaf.

De leerlingen en hun begeleiders waren erg enthousiast over de gastles maar ook de KNAW vond de bijeenkomst zeer geslaagd. Voor het allereerst ontvingen zij een klas met piepjonge leerlingen in het KNAW gebouw. En waren zij de eerste jonge leerlingen die in de ‘Oude vergaderzaal’ontvangen werden. Sommige professoren keken dan ook even verbaasd op toen ze de leerlingen van groep 7 voorbij zagen lopen. Maar vervolgens verscheen meteen een glimlach met de conclusie: ‘dat zouden we vaker moeten doen’.

Deze gastles is de laatste van een reeks van 10. De gastlessen konden leraren en onderwijspersoneel winnen tijdens de NOT 2011 in de stand van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Dienst Uitvoering Onderwijs en de Inspectie van het Onderwijs in de jaarbeurs in Utrecht.

Deel dit artikel