Prikkelbijeenkomst 22 mei

Ja, ook bij apen komt pesten voor. Maar wat is dan het doel van dit gedrag en waarom veroorzaakt het zoveel ellende bij mensen? En wat zorgt ervoor dat het bij apen niet escaleert? Wat kunnen we dan leren van de apen? Dat pesten natuurlijk gedrag is betekend niet dat we het moeten tolereren en de effecten ervan accepteren. Sterker nog misschien kan de kennis die we opdoen bij apen ons helpen pesten effectiever aan te pakken.

Een van de belangrijkste discussies en problemen bij de aanpak van leerkrachten is het herkennen van pesten in de klas en op het schoolplein. Kinderen zijn immers meester in het verbergen van hun intenties en wanneer praat je nu over pesten of een plagerijtje? En hoe plaats je cyberpesten in de sociale context van een school? Dit speelt zich namelijk volledig af buiten het zichtveld van de volwassenen.

Onderzoek heeft aangetoond dat leerkrachten maar een fractie van het pestgedrag in een klas zien en herkennen. Aan de andere kant blijken leerkrachten wel effectief in het beïnvloeden van negatief gedrag, mits ze het vroegtijdig herkennen.Maar wie pesten als sociaal proces bekijkt kan er niet om heen om ook kritisch te kijken naar de wijze waarop we met pesten omgaan en het proberen aan te pakken. Pestprotocollen mogen in de prullenbak en autoriteit is niet langer een vies woord, althans vanuit het perspectief van de biologie.

Tijdens deze prikkelbijeenkomst kijken we wat de apen ons kunnen leren, hoe pestgedrag vroegtijdig te herkennen en het te onderscheiden van andere gedragingen. Maar niet alleen overeenkomsten ook de verschillen tussen mens en aap kunnen ons boeiende inzichten geven en mogelijk helpen pesten aan te pakken.

Bioloog Patrick van Veen. Hij is de oprichter en eigenaar van Apemanagement. Hij rondde zijn studie biologie in 1993 af aan de faculteit Biologie van de Universiteit Utrecht.

In 2002 startte hij Apemanagement® . Hij werkt als zelfstandig bioloog, schrijver, adviseert ondernemingen, geeft presentaties en trainingen, doceert aan de Bestuursacademie Nederland, geeft gastcolleges aan universiteiten en wordt regelmatig door de pers ondervraagd als deskundige. Daarnaast is Patrick van Veen bestuurslid van het Jane Goodall Instituut Nederland.

Basis voor zijn huidige werkzaamheden vormt het onderzoek naar de overeenkomst tussen sociaal gedrag van apen en mensen in bedrijven, waarmee hij in 1999 is gestart. Naast Help, mijn baas is een aap is van zijn hand verschenen: Dierbare Collega’s in 2006, Kuddegedrag in crisistijd in 2009 en Hilfe, mein Chef ist ein Affe in 2011.  Pestkop-apenkop schreef hij samen met Sarah Mutsaers en is verschenen in 2012.

Locatie:       Schouwburg Cuijk
Inloop:        13.30 uur
Aanvang:   14.00 uur

 

 

Deel dit artikel