Samen, veilig en creatief op weg met (sociale) media!

16 november 2017

In het kader van ‘de week van de mediawijsheid’ (volgt u het nog?) organiseerde iXperium Nijmegen op 15 november jl. een iXpiratiemiddag met als thema ‘Media Empowerment’.

Zo’n 60 leerkrachten werden door Lei Seuren(rechercheur bij de politie) bewust gemaakt van de kansen en bedreigingen van moderne media in de basisschoolleeftijd. Wist je bijvoorbeeld dat leerlingen in de leeftijd ‘bovenbouw basisschool’ vaak wel 500-700 WhatsApp berichten per dag ontvangen? En dat op de middelbare school 2000 appjes niet ongebruikelijk is? En wist je dat Facebook volgens basisschoolkinderen voor oude mensen is, dat zij zich veel liever op InstagramSnapchat en Musically begeven?

Na het gepassioneerde en boeiende verhaal van Lei gingen de leerkrachten aan de slag op drie inspiratiepleinen in de kantine van het I/O gebouw.

Mediamentor Wouter van den Berg nam de leerkrachten mee in de wereld van online veiligheid. Hij liet de aanwezige leerkrachten zien hoe je met Scratch een eigen mediaspel kunt maken en hoe je met Minecraft een eigen wereld met opdrachten kunt bouwen. Ook kreeg men een inkijk in de goede mediawijsheidpakketten die op het internet te vinden zijn, zoals MediaspoorDiploma Veilig Internet en WhatsHappy.

In het thema ‘creatief’ had Barbara Berends heel wat activiteiten voor de leerkrachten voorbereid. Zo kon men bij het greenscreen op de foto met Sinterklaas (nog voordat de beste man voet aan Nederlandse grond heeft gezet), kreeg men een workshop Musically van Maya (een heuse 13-jarige!) en stonden er tal van mooie apps klaar om foto’s te bewerken, zoals Youcam (voor Android en iOS), Facetune (alleen iOS), FaceApp (Android en iOS), Mug Life (alleen iOS) en Photoshop Mix (Android en iOS).

Het derde thema (samen mediawijs) werd ingevuld door Marc Coolen. Naast een aantal fantastische lesideeën voor het gebruik van WhatsApp had hij Juf Lisette van Basisschool Op de Horst in Groesbeek bereid gevonden om keukentafelgesprekken te voeren met collega’s. Ook werden leerkrachten door Pabostudenten wijs gemaakt in het gebruik van Twitter en Nieuwstool.

De prachtige lesbrieven die onze mediamentoren hebben gemaakt zijn te vinden op www.ixperiumplus.nl. Tevens is hier van diverse tools een korte handleiding te vinden.

We kijken terug op een mooie middag met veel boeiende gesprekken en hopen dat de aanwezige leerkrachten geiXpireerd zijn geraakt om in de week van de mediawijsheid (en in de andere 39 schoolweken) samen op een creatieve en veilige manier gebruik te maken van de kansen van (sociale) media in de klas!

Wil je op school mediarijke activiteiten organiseren en weet je niet goed waar je moet beginnen?
Neem dan contact op met het iXperium!

Artikel: Pieter van Rooij, specialist Leren met ICT, iXperium


Geef het door