SP-leider op De Vlasgaard

SP-leider Emile Roemer ging gisteren weer even terug naar de schoolbanken. Hij was te gast op basisschool De Vlasgaard in Zeeland om te vertellen over democratie. Leerlingen van groep 7/8 vroegen hem het hemd van het lijf.

Ze hebben het Torentje, de werkkamer van de premier, vast nagebouwd op basisschool De Vlasgaard in Zeeland. Emile Roemer komt, en deze oppositieleider wil toch Rutte opvolgen? Ja, de SP-leider wil deze maandagmiddag best even aanlanden om de leerlingen een lesje staatsinrichting te geven. De kinderen uit de hoogste groepen vragen de oppositieleider het hemd van het lijf. „Waarom gebruiken jullie een tomaat”, wil een van de bijdehante leerlingen weten. „Die hebben we bedacht. We kwamen eerst nooit in de Kamer, toen kwam die tomaat en trokken we opeens veel meer aandacht. We konden veel duidelijker maken waarom we tégen het kabinetsbeleid waren. In een theaterzaal gooi je ook met tomaten als je de show niet waardeert. Als je stout bent, gaan ze over je praten.”

Vrienden in de politiek

Roemer is op de school omdat De Vlasgaard in themaweken vakoverstijgend onderwijs geeft. Dat heet Jeelo: ‘Je eigen leeromgeving.’ De komende tijd gaat het over democratie, gezag en macht. Vindt de SP-leider het leuk op de Zeelandse school? „Jazeker. Weet je, ik ben zelf jaren meester geweest. Keileuk.” Een van de leerlingen wil weten of je ook huisdieren mee mag nemen naar de Kamer. Roemer, met grote glimlach: „Het staat een beetje raar als ik daar met een lama kom. Maar iemand die de notulen maakt, neemt een blindengeleidehond mee.”

Dan serieus: „Wat vindt u ervan wat Geert Wilders zegt over moslims”, wil een leerling weten. „Goeie vraag”, zegt Roemer. „Ik ben er boos over. Hij scheert iedereen over een kam. Dat vind ik heel raar. Als ik een paar meisjes in jullie klas niet aardig vind, zegt ik toch ook niet dat alle meisjes in jullie klas niet aardig zijn. De sfeer wordt daar niet beter op in Nederland.” Mark van Hout (10) wil weten of de SP’er vrienden heeft in de politiek.„Vooral in mijn eigen partij.”

Een leerling, met een diëtiste als moeder, heeft wat gezien op Roemers schoen. „Dat is een stappenteller. Zo hou ik in de gaten of ik wel genoeg beweeg. Heel belangrijk.” Een van de leerlingen: „Ik wist niet op wie ik later wilde stemmen. Maar nu ik Emile Roemer heb gezien, stem ik SP.”

Tom Vos en  Aniek Oomens
Brabants Dagblad

 

Deel dit artikel