Tieners en online privacy

Nederlandse tieners hechten meer aan hun privacy dan vaak wordt gedacht, zo blijkt uit het rapport Tieners en online privacy. Jongeren hebben de naam dat ze hun hele hebben en houwen gedachteloos op internet zetten, maar uit dit onderzoek blijkt het tegendeel.

Het onderzoek werd in opdracht van Mijn Kind Online gehouden onder meer dan 1700 jongeren tussen 12 en 17 jaar. Tieners blijken mediawijzer en zich meer bewust van hun online privacy dan vaak wordt gedacht. Ze lezen en horen in de media veel over privacy en worden gewaarschuwd door ouders. Daardoor weten ze dat informatie op internet moeilijk te verwijderen is en gaan ze zorgvuldig om met het delen van informatie. Ook denken ze na over dingen die ze gepost hebben; de helft verwijdert wel eens iets. Ze weten bovendien dat het onverstandig is voor hun toekomst om bijvoorbeeld dronken foto’s te plaatsen.

Bewust van de gevaren

‘Eventuele paniek over tieners en privacy lijkt onterecht’, aldus de onderzoekers. ‘Ze delen maar heel beperkt naaktfoto’s, zijn zich bewust van allerlei gevaren, en handelen daar ook naar. En hoewel veel ouders zich zorgen maken over ‘stranger danger’, zien we dat slechts een beperkt aantal jongeren Facebook-vrienden heeft die ze nog nooit hebben gezien.’

Veel jongeren zeggen in het onderzoek dat ze nu voorzichtiger en bewuster met sociale media omgaan dan toen ze jonger waren. Ook zijn ze zich zeer bewust van het beheren en bewaken van hun online imago. Wel blijkt er bij tieners soms gebrek aan kennis over de privacy-instellingen op sociale media zoals Facebook. De onderzoekers roepen bedrijven daarom op hun instellingen toegankelijker te maken en de gebruiksvoorwaarden helderder te communiceren.

KLIK HIER om het rapport te downloaden

Deel dit artikel