Uitdagingen in het onderwijs, hoe ga jij ze aan?

Frank Reinders, Jan-Jaap Klomp en Chantal van Ophuizen  hebben een tweede onderwijscafé in Nijmegen op de agenda gezet. Op woensdagavond 9 oktober zijn alle onderwijsbetrokkenen in en rondom Nijmegen van harte welkom in café Trianon, aan de Berg en Dalseweg 33. Het thema van de avond is: ‘Uitdagingen in het onderwijs, hoe ga jij ze aan?’

Vanaf acht uur wordt de aftrap gegeven door Jeroen Smits, leraar in Oeffelt. Ook Jeroen worstelt elke dag met de onderwijsdilemma’s. Maar desondanks weet hij vanuit zijn bevlogenheid kinderen te raken, te volgen en ze op een hoger platform te tillen. Hoe? Lees verder en meld je aan! Deelname is gratis, maar wel graag tevoren opgeven.

Introductie:

Volle klassen, omgaan met te grote verschillen. Veel mensen – buitenstaanders en leraren – vinden dat in het onderwijs alles anders moet. Een leraar moet zich in duizend bochten wringen, zo wordt het door de meeste van onze vakgenoten beleefd.  Gelukkig zijn er veel gepassioneerde leerkrachten, die op hun manier, met kleine dingen, het verschil maken. Leerkrachten die naast het kind staan, die samen met leerlingen op avontuur  gaan, een gezamenlijk pad, waardoor ook leerlingen ervaren dat zij er toe doen.

Jeroen Smits is zo’n leraar. Ook hij  worstelt met  onderwijsdilemma’s. Maar desondanks weet hij vanuit zijn bevlogenheid kinderen te raken, te volgen en ze naar een hoger niveau te tillen. Hoe? Door de uitdaging  aan te gaan.  Jeroen vertelde eind vorig schooljaar dat hij graag op vakantie wilde in Nederland, met zijn hele gezin. Hoe ga je dit aanpakken?  Je laat kinderen strategisch, vraaggestuurd, wellicht met hulp van moderne media (tablets, smartphones, sociale media) op pad gaan. De uitkomst is van te voren niet duidelijk. En dat geeft aan dat je het echt samen doet. En niet zoals het vaak nog gaat: “Weet jij het goede antwoord?” Tijdens het onderzoek komen de leerlingen op allerlei vragen die opgelost moeten worden, waarna ze de volgende stap kunnen maken. Uiteindelijk komt het tot een overtuigende presentatie waarin zowel het product als het proces worden gepresenteerd. Krachtig is ook Jeroens opmerking waarin hij vertelt, dat je geen dure methodes en schoolmaterialen nodig hebt om te kunnen leren. En uiteindelijk is hij met zijn gezin ook daadwerkelijk naar de beste door de klas beoordeelde camping geweest.

 Kom ook en meld je aan voor het gratis onderwijscafé van woensdag 9 oktober 20:00 uur

Deel dit artikel