Vergelijking levensloop – spaarloon – vitaliteitssparen

Levensloop, spaarloon, vitaliteitssparen? Wat zijn de verschillen? Zijn er overeenkomsten? Met welke regeling kan uw werknemer zijn spaardoel realiseren. Onderstaande vergelijkingstabel maakt het snel helder.
Levensloop Spaarloon Vitaliteitsregeling
Doel Vermogen opbouwen om onbetaald verlof te financieren. Met name gebruikt om eerder te kunnen stoppen met werken. Geen specifiek doel. Men kan dit jaar bruto inleggen en volgend jaar het bedrag netto laten uitkeren. Geen specifiek doel. Vrij opneembare aanvulling op het inkomen. Bruikbaar voor bijvoorbeeld verlenen van zorg, deeltijdpensioen of scholing.
Doelgroep Regeling in de loonbelasting. Alleen toegankelijk voor werknemers. Alleen toegankelijk voor werknemers. Regeling in de inkomstenbelasting. Toegankelijk voor werknemers en ondernemers.
Inleg Maximaal 12% van het loon per jaar. Werknemers die op 31-12-2005 tussen 51 en 56 jaar oud waren, mogen meer sparen dan 12% van het loon. Maximaal € 613 per jaar. Maximaal € 5.000 per jaar.
Maximaal saldo Feitelijk geen maximaal saldo. Inleg niet meer mogelijk als het saldo aan het eind van een jaar meer is dan 210% van het in dat jaar verdiende loon. Onbeperkt. Maximaal € 20.000. Na opname opnieuw gefaciliteerd sparen mogelijk tot het maximum.
Opname Alleen voor de financiering van onbetaald verlof. De regeling kan daarom gebruikt worden om voltijds vervroegd te kunnen uittreden. In 2012 mag het bedrag worden opgenomen zonder voorwaarden. Deelnemer bepaalt zelf het moment en doel van opname. Deelnemer van 62 jaar of ouder mag maximaal € 10.000 opnemen.
Fiscaliteit Fiscaal gefaciliteerd via de loonbelasting. Bruto inleg, netto opname. Voordeel maximaal € 319 (52% van € 613). Storting fiscaal aftrekbaar in box 1. Heffing belasting pas bij opname van het tegoed. Het opgebouwde tegoed wordt niet belast in box 3.
Voordelen
  • Jaarlijke inleg substantieel bedrag: 12% van jaarinkomen
  • Saldo mogelijk tot 210% van jaarsalaris
  • Alleen voor financiering verlof
  • Voltijds vroegpensioen gedurende langere periode mogelijk, bijvoorbeeld 3 jaar voor AOW-datum geheel stoppen met werken met 70% jaarinkomen.
  • Alleen in 2011 nog fiscaal voordeel mogelijk. Dat is een relatief laag bedrag.
  • Er is een heffing van 25% voor werkgevers
  • Geen opnamebeperking tot 62 jaar.
  • Alle belastingplichtigen met inkomen uit werk, ook ondernemers, kunnen meedoen
  • Deeltijd vroefpensioen mogelijk
  • De regeling is eenvoudiger uit te voeren voor werkgevers

 

Deel dit artikel