WAT IS JENAPLAN?

Jenaplanschool Lindekring is een jenaplanschool voor basisonderwijs. De naam zegt het al, maar wat is jenaplan nu eigenlijk? De kinderen van de bovenbouwstamgroep geven in een mindmap hun visie op jenaplan.

Wat is een mindmap?
Een mindmap is een eenvoudige manier om informatie in je hoofd op te slaan en er weer uit te halen. Een mindmap is een manier om aantekeningen te maken, samenvattingen, te studeren en te oefenen. En het werkt echt. Met een mindmap kun je ook nieuwe ideeën bedenken en projecten plannen. Een mindmap bestaat uit woorden, kleuren, lijnen en afbeeldingen en is heel eenvoudig te maken.

Hersenhelften.

Je hersens bestaan uit een linker- en rechterhelft. Je linkerhelft heeft o.a. te maken met: woorden, getallen, logica, analyse, volgorde. Je rechterhelft met o.a.: fantasie, kleuren, beelden, ritme, ruimtelijk inzicht. Als je aantekeningen op school maakt, welke hersenhelft gebruik je dan het meest? Het antwoord is ‘links’, toch? Je brein denkt echter in kleuren en beelden. Stel dat ik ‘jouw huis’ tegen je zeg. Wat zie je dan in je hoofd? Is het een geschreven woord, of is het een plaatje in je hoofd van jouw huis? Dat betekent dat je maar de helft van je brein gebruikt, wanneer je op de standaardmanier aantekeningen maakt. Met mindmappen houd je je aandacht bij het belangrijkste onderwerp en alle extra onderdelen. Ze helpen je om beide hersenhelften te gebruiken.

Wat is jenaplan?
Bekijk de mindmap die gemaakt is door Marloes Franzen, Nikita Bukulin en Romee Linders. Meer weten over jenaplan? Neem dan contact met ons op: Jenaplanschool Lindekring, Liesmortel 19, 5435 XH Sint Agatha, tel: 0485-311611, e-mail:
info@lindekring.nl of kijk op onze website www.lindekring.nl

 

 

Deel dit artikel