Word een ‘iXspace 3D-pionier’!

6 november 2018

Meer en meer leerkrachten zijn enthousiast over maakonderwijs. Ontwerpend leren, probleem oplossen, prototypen, design, digitale fabricage… zo eens wat termen die in het onderwijs niet meer vreemd zijn.

Steeds vaker worden wij benaderd met vragen van leerkrachten die nieuwsgierig zijn naar de inzet van een 3D-printer in het onderwijs. Dat we daar vragen over krijgen is prachtig! Er gehoor aan geven ook, maar wel goed doordacht en goed uitgevoerd!

een aantal medimentoren hebebn tijdens een studiereis naar Denemarken een heel inspirerend voorbeeld hiervan gezien. Leerkrachten bouwen in een aantal bijeenkomsten zelf een 3D-printer waardoor ze expert worden binnen hun school.
Door het zelf bouwen, voelen leerkrachten zich verantwoordelijk en eigenaar van het apparaat. Daarnaast zijn ze niet bang om de 3D-printer te gebruiken: ‘Ik kan ‘m zelf repareren, ik heb ‘m ten slotte zelf gebouwd!’ De 3D-pioniers vormen samen een community. Samen weet en kun je meer dan alleen.

Wat hebben wij te bieden?

We gaan met een aantal leerkrachten (liefst een tweetal per school) in de iXspace aan de slag onder begeleiding van mediamentoren om te bouwen aan een eigen 3D-printer.
Na afloop van het traject krijgt de 3D-printer een plek binnen de eigen school en zijn de leerkrachten expert geworden.
Wij rekenen op 6 tot 8 bijeenkomsten (start in januari 2019) waarbij de volgende onderdelen aan bod komen:

  • Je bouwt je eigen 3D printer
  • Je leert 3D-ontwerpen met diverse ontwerpsoftware
  • Je maakt kennis met de cirkel van ontwerpend leren
  • Je ontwikkelt samen met collega’s van diverse scholen lesmateriaal

Wat vraagt het van de school?

De school schaft het voorgeschreven 3D-printer-zelfbouwpakket aan (kosten ongeveer €800). Verder vragen we commitment van de leerkracht(en) en de schoolleider in de vorm van tijd en enthousiasme.

Kortom:

Aan het eind van dit traject heeft de school een 3D-printer, een of twee experts die de printer kunnen aansturen en een aantal les-ideeën om concreet in het onderwijs mee aan de slag te gaan.

Ben je enthousiast geworden? Wil je deelnemen? Of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar pieter.vanrooij@ixperium.nl

door: Pieter van Rooij


Geef het door